Pozdravljeni :)

mi smo Športno društvo Stavča vas

O NAS

ŠD Stavča vas je društvo v Stavči vasi v občini Žužemberk. Člani se rekreativno ukvarjamo z odbojko in tenisom na mivki, z malim nogometom in balinanjem. Poleg športnih aktivnosti skrbimo tudi za eno najlepših kopališč na reki Krki ter se udeležujemo oz. organiziramo čistilne akcije.

Naša glavna dejavnost sta odbojka na mivki in nogomet. Obe igrišči smo zgradili oz. gradimo v zadnjem obdobju poslovanj društva. Vsako leto prirejamo manjši turnir Bič’k volley, sami pa se udeležujemo tudi drugi športnih prireditev v nogometu in odbojki na mivki. Z našim delom smo si priborili kar nekaj odličnih uvrstitev na področju odbojke in nogometa, ter tudi častno priznanje občine Žužemberk za prizadevno delo članov pri urejanju kopališča v Stavči vasi.

Poleg športno-rekreativnih dejavnosti smo tudi naravovarstveno usmerjeni. Omenili bi vsakoletno čiščenje dolenjske lepotice reke Krke na relaciji Žužemberk-Dvor. Ponosni smo, da smo ravno mi tisti, ki skrbimo za nemoteno življenje največje kolonije evropskega bobra na reki Krki, kateri gostuje pri nas od leta 2003.


Predsednik

Nejc Zupančič

Telefon

031 582 720

email

stavcavas@gmail.com

Zgodovina

1998 - 2005

USTANOVITEV

Ustanovitev društva

***

Prvi začetki društva segajo v leto 1998. Društvo je aktivno delovalo nekaj let, nato pa je bilo poslovanje po sklepu članov prekinjno.

2007 - 2015

PONOVNA AKTIVACIJA

Aktiviranje društva

***

Z nadaljnim delom smo pričeli leta 2007. Od tedaj naprej društvo aktivno in uspešno posluje ter si lasti rekreacijske površine ob reki Krki v Stavči vasi.

2015 - 2023

S POLNO PARO NAPREJ

Skrb za kopališče in vas

***

Skrba za najbolje urejeno kopaliče na reki Krki ter domačo vas.

Stavča vas

Stavča vas je gručasta vas, ki leži v jugozahodnem delo Suhe krajine. Leži na zakraseli terasi nad desnim bregom reke Krke med Dvorom in Žužemberkom.

Šteje okoli 110 prebivalcev s 40-imi hišami, ki pa niso vse naseljene. Prebivalci Stavče vasi se imenujejo stavški ali Stavčani. Vas leži na kraškem svetu, ki pa ni preveč rodoviten, a kljub temu ljudje z veliko truda pridelajo hrane zase in nekaj za prodajo. Ukvarjajo se s poljedelstvom, živinorejo in vinogradništvom.

Najstarejša stavba v vasi je barokizirana cerkev sv. Kancijana, ki se omenja že leta 1526 in se lepo vključuje v vaško okolje.

Ob reki Krki je zelo urejeno in obiskano kopališče, z igriščem za nogomet in odbojko, skakalnicami in zelo lepo urejena travnata plaža, ki ga upravlja naše športno društvo.

Tu okrog ima svoje domovanje tudi bober. Poleg bobra so ob kopališču tudi race mlakarice, labodi pa tudi ribe v vodi.

Šport

Ekologija

Poleg naših športnih aktivnosti, nam pomembno vrednoto predstavlja tudi skrb za okolje.

Pred leti smo veliko sodelovali z Ekološkim društvom Suha krajina ter z njihovo koordinacijo skrbeli za čisto okolico na relaciji Žužemberk – Dvor. Sodelovali smo v vseh akcijah Očistimo Slovenijo, sedaj pa vsako leto sami organiziramo čistilne akcije po našem delu Krke in domači okolici.

profile_image

VREMENSKA POSTAJA

Podatki osveženi pred 1 uro

17 °C
Temperatura Krke
17 °C
Temperatura Krke
34 °C
Temperatura zraka
34 °C
Temperatura zraka
43 %
Relativna zračna vlažnost
43 %
Relativna zračna vlažnost
1013 mBar
Zračni tlak
1013 mBar
Zračni tlak
56 cm
Vodostaj
56 cm
Vodostaj
0 cm
Padavine zadnjih 24h
0 cm
Padavine zadnjih 24h
10 ug/m3
Onesnaženost PM10
10 ug/m3
Onesnaženost PM10
0,5 m/s
Hitrost vetra
0,5 m/s
Hitrost vetra

PODPIRAJO NAS

Kontakt

Športno društvo Stavča vas

Stavča vas 17, 8361 Dvor

Telefon

031 582 720 (Nejc)

E-mail

stavcavas@gmail.com

Spletna stran

www.sd-stavcavas.si