Pozdravljeni :)

mi smo Športno društvo Stavča vas

O NAS

ŠD Stavča vas je društvo v Stavči vasi v občini Žužemberk. Člani se rekreativno ukvarjamo z odbojko in tenisom na mivki, z malim nogometom in balinanjem. Poleg športnih aktivnosti skrbimo tudi za eno najlepših kopališč na reki Krki ter se udeležujemo oz. organiziramo čistilne akcije.

Poleg športno-rekreativnih dejavnosti smo tudi naravovarstveno usmerjeni. Vsakoletno organiziramo čistilno akcijo reke Krke na relaciji Žužemberk-Dvor in njene okolice. Ponosni smo, da smo ravno mi tisti, ki skrbimo za nemoteno življenje največje kolonije evropskega bobra na reki Krki, ki pri nas gostuje že od leta 2003.


Predsednik

Nejc Zupančič

Telefon

031 582 720

email

stavcavas@gmail.com

Zgodovina

1998 - 2003

USTANOVITEV

USTANOVITEV DRUŠTVA

***

Prvi začetki društva segajo v leto 1998, ko je društvo gnala uspešna nogometna ekipa. Po nekaj letih je bilo poslovanje društva s sklepom članov prekinjeno.

2005 - 2016

PONOVNA AKTIVACIJA

BIČ'K VOLLEY

***

Z nadaljnim delom smo pričeli leta 2005. Društvo je zaznamovala izgradnja igrišč ter organizacija odbojkarskih (Bič'k volley) in nogometnih turnirjev.

2016 - 2023

S POLNO PARO NAPREJ

Skrb za kopališče in vas

***

V zadnjem obdobju društva so aktivnosti usmerjene rekreaciji članov in skrbi za urejanje vaškega kopališča na reki Krki ter domačo vas.

Stavča vas

Stavča vas je gručasta vas, ki leži v jugozahodnem delo Suhe krajine. Leži na zakraseli terasi nad desnim bregom reke Krke med Dvorom in Žužemberkom.

Šteje okoli 110 prebivalcev s 40-imi hišami, ki pa niso vse naseljene. Prebivalci Stavče vasi se imenujejo stavški ali Stavčani. Vas leži na kraškem svetu, ki pa ni preveč rodoviten, a kljub temu ljudje z veliko truda pridelajo hrane zase in nekaj za prodajo. Ukvarjajo se s poljedelstvom, živinorejo in vinogradništvom.

Najstarejša stavba v vasi je barokizirana cerkev sv. Kancijana, ki se omenja že leta 1526 in se lepo vključuje v vaško okolje.

Ob reki Krki je zelo urejeno in obiskano kopališče, z igriščem za nogomet in odbojko, skakalnicami in zelo lepo urejena travnata plaža, ki ga upravlja naše športno društvo.

Tu okrog ima svoje domovanje tudi bober. Poleg bobra so ob kopališču tudi race mlakarice, labodi pa tudi ribe v vodi.

Šport

Ekologija

Poleg naših športnih aktivnosti, nam pomembno vrednoto predstavlja tudi skrb za okolje.

Pred leti smo veliko sodelovali z Ekološkim društvom Suha krajina ter z njihovo koordinacijo skrbeli za čisto okolico na relaciji Žužemberk – Dvor. Sodelovali smo v vseh akcijah Očistimo Slovenijo, sedaj pa vsako leto sami organiziramo čistilne akcije po našem delu Krke in domači okolici.

profile_image

VREMENSKA POSTAJA

Podatki osveženi
19.5 °C
Temperatura Krke
19.5 °C
Temperatura Krke
28 °C
Temperatura zraka
28 °C
Temperatura zraka
50 %
Relativna zračna vlažnost
50 %
Relativna zračna vlažnost
1013 mBar
Zračni tlak
1013 mBar
Zračni tlak
54 cm
Vodostaj
54 cm
Vodostaj
0 mm
Padavine zadnjih 24h
0 mm
Padavine zadnjih 24h
0 µg/m3
Onesnaženost PM10
0 µg/m3
Onesnaženost PM10
0 m/s
Hitrost vetra
0 m/s
Hitrost vetra

PODPIRAJO NAS

Kontakt

Športno društvo Stavča vas

Stavča vas 17, 8361 Dvor

Telefon

031 582 720 (Nejc)

E-mail

stavcavas@gmail.com

Spletna stran

www.sd-stavcavas.si